Voor tandartsen

UW EERSTE KUNSTGEBIT

Een gezond en verzorgd gebit is niet alleen mooi om te zien. De staat van uw tanden en uw mondhygiëne hebben ook een groot effect op uw algemene gezondheid en gemoed. Laat uw pijn, ergernis of onzekerheid achterwege. Een partieel of volledig kunstgebit kan voor u de oplossing bieden.

De overschakeling van uw eigen tanden naar een kunstgebit is een ingrijpende verandering. Uw tandtechnieker zorgt, samen met de tandarts, voor een gebitsprothese die u perfect past. Het resultaat oogt heel natuurlijk en uw omgeving merkt nauwelijks het verschil. U kunt terug zelfzeker genieten.

SOORTEN PROTHESEN

VOLLEDIGE GEBITSPROTHESE

Indien er geen tanden meer zijn, is er het volledige kunstgebit. Die bestaat zowel uit een boven-als onderkaakprothese.

PARTIËLE GEBITSPROTHESE

Een gedeeltelijke gebitsprothese vervangt enkele ontbrekende tanden en/of kiezen en past perfect tussen uw bestaande tanden. Deze zogenaamde plaatprothese bestaat uit een basisplaatje van kunsthars waarin de kunsttanden verankerd zijn. Dit type kunstgebit steunt vooral op uw tandvlees en uw onderliggend kaakbot.

Wat is het verschil tussen bruggen/kronen/implantaten en een kunstgebit?

EEN KUNSTGEBIT IN VERSCHILLENDE FASEN:

Voor het vervaardigen van een nieuw kunstgebit zijn er verschillende stappen nodig. De tandarts en tandtechnicus werken hiervoor nauw samen

1. GIPSEN REPLICA

Het vervaardigen van een nieuw kunstgebit begint bij het nemen van de afdrukken van uw kaken door de tandarts. Uw tandarts stuurt de afdruk naar Dentaalfix. Die worden nadien uitgegoten in gips om een gipsen model van uw kaak te bekomen.

2. DEFINITIEVE AFDRUKKEN

Op basis van de gipsen replica van de tandarts worden afdruklepels op maat van de onder- en bovenkaak gemaakt. Zo wordt het definitieve model gecreëerd waarop ook de precieze spieraanhechtingen zichtbaar zijn die de maximale randlengte van uw kunstgebit bepalen.

3. BEETBEPALING

Bij de derde stap worden er beetplaten gemaakt op de definitieve modellen die de positie van uw boven-en onderkaak ten opzichte van elkaar tonen. Uw beet wordt bepaald als uw kiezen mooi recht op elkaar staan. Dit is de belangrijkste stap én eveneens de leukste stap in het hele proces. U mag nu eindelijk de vorm en de kleur van uw nieuwe tanden uitkiezen.

4. PASSEN IN WAS

Dentaalfix past de modelplaat in kunsthars. Deze pasbeurt dient om te kijken of de beet, zoals eerder bepaald, goed zit. De plaat, waaraan de tanden zijn vastgemaakt, is in dit stadium nog niet definitief. Correcties op de kleur, de vorm en de stand van de tanden zijn nog mogelijk.

5. UW NIEUWE KUNSTGEBIT

De tandarts controleert de beet en gaat na of u nergens last heeft van scherpe kantjes of pijnlijke plekken aan het verhemelte. Als alles goed zit, gaat u naar huis met uw nieuwe gebit.

Even wennen? Uw tandtechnicus staat u bij met raad en daad. Raadpleeg onze adviesdatabank of contacteer ons.

Onthoud dat de eerste prothese nooit de ideale zal zijn. De eerste maanden zijn daarom vaak een vervelende periode. Er ontstaan pijnlijke drukplekken, het kaakbot slinkt en uw tandvlees krimpt.  Laat u niet afschrikken, na een drietal maanden gaat het weer beter en is uw mond genezen. De kaken zijn dan stabiel genoeg van vorm om het gebit te voorzien van een definitieve plaat.

Let op, uw kaken zullen ook na de eerste maanden blijven versmallen. Dat duurt het hele leven, maar dan langzamer. Daarom is het belangrijk om uw kunstgebit jaarlijks te laten controleren.