Voor tandartsen
Adviesdatabank

Een tandtechnieker of tandtechnicus is gespecialiseerd in het vervaardigen en het herstellen van uitneembare gebitsprothesen. U kan er terecht voor een nieuwe, partiële of volledige tandprothese of een reparatie. Een tandarts is een arts voor je tanden, waakt over de algemene mondgezondheid en zorgt ervoor dat ziekten en afwijkingen aan het gebit voorkomen worden.

Tandartsen en tandtechniekers werken heel nauw samen. De tandarts signaleert het gebitsprobleem en stelt vast dat het gebit, of een deel ervan, dient vervangen te worden. In deze fase adviseert de tandtechnicus over de tandtechnische mogelijkheden en reikt mogelijke oplossingen aan. Vervolgens bereidt de tandarts de mond voor door bijvoorbeeld enkele tanden of kiezen te trekken of te ontzenuwen. Ondertussen vervaardigt de tandtechnicus de tandtechnische stukken op maat, zoals kronen of bruggen, volgens de voorschriften van de tandarts die de stukken ten slotte in de mond plaatst. Algemeen kunnen we stellen dat een tandtechnieker reparaties uitvoert op de stukken buiten de mond en een tandarts eerder in de mond zelf werkt.

Om een maximaal resultaat te bekomen doet u er goed aan om, in de eerste uren na iedere behandeling, niets te drinken of te eten. Water mag u uiteraard altijd drinken. Voor de rest van de dag let u best goed op met voedsel of dranken die veel kleurstoffen bevatten, zoals koffie, thee, cola, ketchup en rode bieten. Het is belangrijk dat u niet rookt.

De kleur van uw tanden wordt genetisch bepaald. De ene heeft dus wittere tanden dan de andere. Het is mogelijk dat uw tanden van nature uit wat grijze of geler lijken. Uw tandtechnieker bepaalt de duur van de behandeling in functie van de kleurintensiteit die u wenst. Bij Dentaalfix trachten we steeds het best mogelijke resultaat te bekomen zonder de gezondheid van uw tanden en tandvlees in gevaar te brengen.

Wij raden aan om uw (onderste) tandprothese steeds uit te halen voor u gaat slapen. Om een ophoping van bacteriën te voorkomen is het belangrijk om uw tandvlees en uw kaken te laten rusten. Het inhouden van het kunstgebit kan bovendien leiden tot verminderde doorbloeding van de slijmvliezen. Daardoor zal de (onder)kaak sneller versmallen waardoor uw prothese minder goed gaat passen en in het slechtste geval gaat irriteren. Als u toch verkiest om het vals gebit ’s nachts in te houden, laat uw tanden dan regelmatig controleren bij de tandtechnicus. Tijdens de eerste week met uw nieuw kunstgebit houdt u de prothese toch beter in om te slapen zodat uw kaken kunnen wennen aan dat nieuwe gevoel.

Het spreekt voor zich dat een goede reiniging van het kunstgebit essentieel is. Na iedere maaltijd verwijdert u de etensresten en de eventuele tandaanslag met een speciale protheseborstel. Wij raden aan om het gebit dagelijks schoon te maken met een reinigingsmiddel. Week uw tandprothese ook wekelijks in een glas water met een reinigingstablet. Tenslotte adviseren wij u om ook regelmatig uw volledige mond schoon te maken. Masseer uw kaken, tandvlees en verhemelte met een zachte tandenborsten en tandpasta.

Na de reiniging bewaart u de prothese in een afgesloten bakje met een bodem vers water. Dit zorgt ervoor dat het gebit niet uitdroogt. Voeg een klein scheutje azijn toe aan het water om kalkafzetting op uw prothese te voorkomen. Vergeet niet om uw tandprothese de dag nadien goed af te spoelen voor u het opnieuw insteekt.

Beter problemen voorkomen dan genezen. Net daarom is het belangrijk dat u één maal per jaar bij ons langskomt. Ook al heeft u geen pijnlijke klachten of problemen, toch krimpt uw tandvlees en slinken uw kaken langzaam. Hierdoor kan uw kunstgebit loskomen. Bij de jaarlijkse controle houdt uw tandtechnieker dit voor u in de gaten.

Een goed onderhouden kunstgebit gaat vijf tot acht jaar mee. Als u jaarlijks op controle komt, dan kan uw tandtechnieker eventuele slijtage tijdig signaleren.

Uw tandvlees krimpt voortdurend en, door de jaren heen, versmallen uw kaken. Gezien uw kunstgebit even groot blijft, kan er vrije ruimte ontstaan tussen uw tandvlees en uw kunstgebit. Een kunstgebit dat niet goed meer past kan pijn veroorzaken doordat het op sommige plaatsen druk kan zetten. Daarom is het belangrijk om jaarlijks bij uw tandtechnieker langs te gaan voor een controlebezoek.

Bij deze check-up controleren we uw beet en de hechting van het gebit. Indien de prothese los komt te zitten kan een rebasing helpen. In dat geval brengen we een extra laag kunststof aan waardoor de vrije ruimte wordt opgevuld, het kunstgebit weer goed past en langer kan meegaan.

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat u een tand verliest, dat uw kunstgebit scheurt of zelfs doormidden breekt. Net als een natuurlijk gebit kan ook uw gebitsprothese beschadigd raken. Bij Dentaalfix herstellen we uw kunstgebit meestal binnen anderhalf uur. Indien de reparatie een afdruk vereist, dan kan de herstellingstijd wel iets langer zijn. Begin nooit zelf te repareren. Lijmen kunnen het kunstgebit aantasten waardoor herstel misschien onmogelijk wordt. Bovendien lossen de meeste lijmen na enkele dagen gewoon op in de mond.

Als u uw tandprothese moeizaam kunt uithalen dan heeft die eigenlijk de perfecte pasvorm. U kunt dit oplossen door uw mond gewoon te spoelen met water. Het vacuüm tussen uw gebit en uw tandvlees wordt op die manier verbroken.

Een nieuw kunstgebit is altijd even wennen. Uw mond is nu immers voller dan voordien. In het begin is het dus normaal dat u uw kauwspieren intens voelt tijdens en na het eten. Wij adviseren om het gebit in ieder geval te blijven dragen. De last gaat meestal vanzelf over. Mocht de pijn aanhouden, aarzel niet om alsnog contact op te nemen voor een controle.

Met een nieuw kunstgebit kan u last hebben van overvloedig speeksel. De klachten verdwijnen vanzelf naarmate u meer gewend bent aan de prothese.

In principe is er niets wat u niet mag eten. U hoeft dus niet uitsluitend op vloeibaar voedsel te leven. Wij adviseren wel om voorzichtig te zijn en uzelf de tijd te geven om te wennen aan het kunstgebit. Probeer alles stap voor stap uit. U zal snel merken wat gemakkelijk en wat moeizamer gaat. In de eerste dagen raden wij aan om iets zachter voedsel te eten.

Een nieuw kunstgebit moet u steeds gewoon worden. Uw nieuwe prothese heeft immers een andere vorm dan het oude. Moeilijkheden bij het kauwen en het praten zijn volstrekt normaal. De klachten gaan na enkele weken vanzelf over. Indien u toch last blijft hebben, aarzel dan niet om bij ons langs te komen.

In de eerste maanden met een nieuwe prothese kan het zijn dat uw smaakvermogen een beetje afneemt. Dit komt vanzelf weer goed. Als dit probleem blijft aanhouden, contacteer dan uw tandtechnieker.

In het begin kan het dragen van een nieuwe prothese soms pijnlijk zijn. Enkele dagen na de plaatsing kan de prothese strakker aanvoelen rond de kaken. Contacteer ons indien u toch pijn blijft ervaren. Uw tandtechnieker lost dit meestal met een eenvoudige ingreep op.

Bij een goed passende gebitsprothese is het niet nodig om kleefmiddelen te gebruiken. Ze dienen vaak als noodoplossing en tasten uw kunstgebit soms aan. De echte oorzaak van het probleem wordt er niet mee weggenomen. Wij raden aan om lijmen, kleefpoeders en opvulmiddelen zo weinig mogelijk te gebruiken. Als u merkt dat uw kunstgebit los komt te zitten, consulteer dan snel uw tandtechnicus.

Dentaalfix komt ook graag bij u thuis of in het rusthuis langs. Wij zijn vooral actief in de regio van Lokeren, Lochristi, Laarne, St-Niklaas, Wachtebeke, Stekene, Overmere en Waasmunster. Staat uw gemeente niet in het rijtje? Neem gerust contact met ons op en we bekijken wat mogelijk is.

Koffie, rode wijn, sigaretten en frisdrank maken onze tanden geler of grijzer. Ook de leeftijd doet onze tanden geleidelijk aan verkleuren. Tegenwoordig kan u dit op een gemakkelijke en betaalbare manier verhelpen. Door uw gebit te bleken komt de natuurlijke kleur van uw tanden terug. Geef uw zelfvertrouwen opnieuw een boost!

Onze bleekbehandeling is zeer effectief, maar ook veilig én pijnloos. Sommige bleekmethodes kunnen immers het tandvlees beschadigen en zorgen voor overgevoelige tanden. Bij Dentaalfix werken we met een professionele bleekgel. Uw tandtechnieker maakt bleeklepels op uw maat die u samen met de bleekgel en de nodige instructies mee naar huis krijgt.

Wij raden aan om steeds uw tandarts te consulteren voor u de beslissing neemt om uw tanden te bleachen. In sommige gevallen kan de tandarts de verkleuringen gemakkelijk weghalen door tandsteen te verwijderen en de tanden te polijsten.

Stel ook realistische verwachtingen voorop. De bleaching brengt de natuurlijke tint van uw tanden terug. Die kunnen er van nature wat geler of grijzer uitzien. Verwacht dus geen ‘Colgate-smile’. De duur van uw behandeling wordt steeds bepaald in functie van de kleurintensiteit die u wenst. Bij Dentaalfix trachten we steeds het best mogelijke resultaat te bekomen zonder de gezondheid van uw tanden en tandvlees in gevaar te brengen.

Heeft u last van tandenknarsen of bruxisme? Knarsen wordt problematisch als er klachten door ontstaan zoals pijnlijke kaakspieren, vroegtijdige slijtage van het gebit. We kunnen het niet genezen. Maar met behulp van een knarsplaatje of knarsbit kan u het in bedwang houden en eventuele schade aan het gebit voorkomen.

Uw tandtechnicus creëert een duurzaam exemplaar uit stevige kunststof dat perfect op uw mond is gemaakt. Het beschermplaatje voorkomt dat uw tanden elkaar nog kunnen raken. Een bit dat niet past dreigt uit te vallen tijdens de slaap of tijdens de activiteit en is daarom veel minder effectief en bovendien onveilig.

Ook bij bepaalde contactsporten zoals (ijs)hockey, rugby en boksen is het aangeraden om uw gebit te beschermen tegen eventuele beschadiging. Bij Dentaalfix zorgen we voor iedere gebitsbescherming op uw maat.

Uw tandvlees krimpt voortdurend en, door de jaren heen, versmallen uw kaken. Hierdoor kan er vrije ruimte ontstaan tussen uw tandvlees en uw kunstgebit. Daarom is het belangrijk om jaarlijks bij uw tandtechnieker langs te gaan voor een controlebezoek.

Bij deze check-up controleren we uw beet en de hechting van het gebit. Indien de prothese los komt te zitten kan een rebasing helpen. In dat geval brengen we een extra laag kunststof aan waardoor de vrije ruimte wordt opgevuld, het kunstgebit weer goed past en langer kan meegaan.

Een goed onderhoud van de prothese is essentieel. Daar zorgt u dagelijks thuis voor, volgens de instructies van uw tandtechnieker. Bij uw jaarlijkse bezoek wordt uw kunstgebit professioneel gereinigd. Resten zoals tandsteen, kalk en hardnekkige aanslag door bijvoorbeeld nicotine worden verwijderd.

MAAK EEN AFSPRAAK

Via onze online afsprakenkalender kan u gemakkelijk en snel een afspraak maken. Belt u toch liever? Dan kan dit op het volgende nummer: 0492531437

Online afspraak plannen

Geef ons een belletje of maak zelf een afspraak online